Hastalık durumunda nasıl bakım gerekir?
Yaşlı bakımı hususu hastalık ve rutin bakımlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Yaşlı bireyin durumuna bakılarak buna göre yaşlı bakıcı hizmeti alınması gerekmektedir. Örneğin Alzheimer ya da Parkinson rahatsızlığı yaşayan yaşlı bireylere bu konuda eğitimli hasta bakıcı bakması gerekmektedir. Yaşlı bireyler bu tip durumlarda ailelerine yük olmak istemez fakat yine de ailelerinin yanında evlerinde kalmayı dilerler. İşte bu noktada evde yatılı yaşlı bakıcıları veya hasta bakıcılar hizmeti devreye girer.
Keza yatalak hastalar için de güvenilir ve ciddi bir profesyonel hizmet gerekmektedir. Yatalak hastalar temel ihtiyaçlarını tek başlarına karşılayamaz. Yani temizlik tuvalete çıkma yemek yeme ve ilaçlarının takibi biri tarafından mutlaka yapılmalıdır. Çalışan ve gücü yetmeyen aile bireyleri bu nedenle bu konuda da profesyonel destek isterler. Genelde bu desteğin yatılı olması önemlidir. Çünkü geceleri de yaşlıların tuvalete çıkma gibi ihtiyaçları olabilir.
İyi Bir Bebek Bakıcısı Seçerken Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Bebek ve çocuk bakıcısını bir danışmanlık şirketi kanalıyla arayacaksanız şirketi iyi araştırın.
İhtiyaçlarınızı listeleyin varsa özel durumunuzu belirtin ki size uygun bir bebek çocuk bakıcılarıyla görüşme sağlamış olun.
Özellikle kendiniz tecrübeli değilseniz tecrübeli bir bebek çocuk bakıcısı arayın.
Mümkünse bebek çocuk bakıcısının aile yaşamı hakkında bilgi edinin.
Bebek ve çocuk bakıcısının konuşkan olması önemlidir.
Evinizde çalışacak bakıcının işini sevip sevmediğini sorgulayın.
Soğukkanlı ve ilk yardım bilgilerine sahip bir bebek çocuk bakıcısıyla daha güvende hissedersiniz buna dikkat edin.
Bebek ve çocuk bakıcısı seçerken tek bir adayla görüşüp hemen karar vermeyin
İyi bir bakıcı size fikir verdiği gibi söz de dinle.
En önemlisi görüşme esnasında bakıcıdan istenilen ve bakıcısın sizden istediği koşullar ve beklentiler eksiksiz olarak konuşulmalıdır.
Hastalanan çocuğa bakıcı ve aile bireylerinin nasıl davranması gerekir?
Bazı çocuk hastalıkları kısa sürer bazıları da uzun bir döneme yayılır. Hastalık her yaştaki insanlar için sıkıntılıdır ve bazı ruhsal tepkiler verilir çocuklardaysa ayrıca özgürlüğün kısıtlanmasından oyun oynayamamaktan kaynaklanan aşırı bir hassasiyet ve bazen de bunalım görülebilir. Tecrübesiz anne ve babalar bazen panik içinde hareket eder ve bu hasta çocuk üzerinde olumsuz etki yapar. Olmayacak şeyleri tutturmak aşırı derecede nazlanmak ve mızmızlanmak uzun süre boyunca hasta yatan çocuklarda sık görülen davranışlardır. Bu mızmızlanmaları kesmek için çocuğun her dediği yapılırsa iyileştikten sonra da aynı davranışı görmek isteyebilir. Bu yüzden hasta çocuğun makul olmayan isteklerine (hayır )demeyi hem ailenin hem de bakıcının bilmesi gerekir.
Hastaneye yatan çocuk ise normal hayatında hastaneye yatırılmak iğne vurulmak ameliyat olmakla ilgili şeylerle korkutulmuşsa hastaneyi iyileştirici bir mekân değil bir cezaevi gibi görebilir. Bu nedenle bakıcının ve ailenin çocuklarını hastaneyle korkutmamaları gerekir. 4 yaşına kadar olan çocukların annenin veya bebek bakıcılarının yokluğuna alışmaları çok zordur bu yüzden annenin bebekle kalması mümkün değilse bakıcı çocuğun yanında kalmalıdır. Daha büyük çocuklar için de ailenin ziyaretlerinde kolaylık gösterilmelidir. Hasta çocuk burada ev ortamındaki bazı hürriyetleri bulamayacak ve iyice sıkılacaktır bakıcının bu evrede onu oyalamak için çareler araması gerekir. Yapılacak uygulamalar konusunda çocuğa karşı açık olmalıdır. ‘Hiç acımayacak’ denir ve canı acırsa çocuğun güveni zedelenir bacısı tarafından çocuğa acıyacak ama uzun sürmeyecek hem sana büyük faydası olacak yaklaşımında bulunması daha doğrudur. Bir çocuğun uzun süreli bir sağlık sorunu yaşaması yalnızca kendisini değil bütün çevresini etkileyecek bir soruna dönüşebilir. Bu açıdan hasta eğitimi de doktor-aile- bakıcı-hasta işbirliği kadar önemlidir. Bu süreçte anne babada da çocuğu kaybetme kaygısından kaynaklanan şok akut korku durumları görülebilir. Ebeveynler tanıya inanmama inkâr kızgınlık kendini suçlama gibi davranışlar gösterebilirler. Bu durumda tedavi ekibinin çocuğun ve ailenin ruhsal durumunun farkında olması çok önemlidir.
İyi bir bebek bakıcısı nasıl olmalıdır diyorsanız sizin için derlediklerimiz;
Bebeğinizi dünyaya getirdiniz belli bir dönem ona baktınız ama artık bebeğinizden ayrılma vakti geldi.
Günümüz koşullarında çalışan annelerin eve katkıda bulunmaları veya kariyerleri gereği işe devam etmeleri gerekirken en büyük sorunları bebeklerini kime emanet edecekleridir.
Bu noktada devreye bakıcı ve iyi bir bebek bakıcısı girmektedir
.
Annelerin aklına gelen ilk soru ideal bebek bakıcısı nasıl olmalı? Sorusudur.
Öncelikle ideal bebek bakıcısı her anne için farklılık gösterse de ortak beklenti şefkatli, güvenilir ve deneyimli olmasıdır.
Kısacası işe giderken gözünüzün arkada kalmayacağı birisi olmalı.
Bebeğin sadece yemeğinin yedirilmesi, altının değiştirilip uyutulması artık günümüz koşullarında yeterli değildir ve birçok araştırma da bunu destekler niteliktedir
.
Bebeğin bunlar dışında gereksinimlerinin olduğu ve bunların da karşılanması gerektiği unutulmamalıdır
.
Modern zamanda bebek bakıcısından beklenen özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz bebekle oyun oynamalı, masal okuyarak dil gelişimine katkıda bulunmalı, sorduğu soruları cevaplamalı, davranış problemlerini çözebilmeli ve tüm bunları göz kontağı kurarak yapmalıdır.
İş arasında çocukla ilgilenmemelidir.
Ayrıca bebekle konuşup, oyun oynarken neşesini ve enerjisini de bebekten esirgememeli.
Bebeğin iletişim kurmasını desteklemeli ve sosyalleşmesi için uğraşmalıdır.
Bebek bakıcısının deneyimli olması çok önemlidir.
Meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezun olması ya da kendini bu konuda geliştirmeye açık bir bakıcı olması gerekmektedir.
Ayrıca bebeğin dil gelişimi için bakıcının anadilini iyi kullanması ve aksanının düzgün olması önemlidir.
Bebek bakıcısı ile bebeği yalnız bırakmadan önce mutlaka belli bir dönem birlikte zaman geçirilmeli.
Bakıcı bebekle ile iletişim kurduğunda sizin kaygılı olmamanız bebeğin de güven duygusunu geliştirecektir ve alışmasını kolaylaştıracaktır.
Bebeğinizle geçireceğiniz kaliteli zaman sayesinde anne ve bebek ilişkisi güçlü kalacak bebek de bakıcısını anne yerine koymayacaktır.
Temizlik yapacak personele hangi araç gereçler gerekebilir!
Temizlik herkesin vazgeçilmezi ve gereklilik duyduğu bir beklentidir. Peki temizlik personeli evimize aldığımızda hangi araç gereçlere ihtiyaç duyar diyenler için derlediklerimiz…
Halı yıkama makinesi
Yer yıkama makinesi
Mermer cilâlama makinesi
Elektrik Süpürgesi
Süpürge
Mop
Mop kovası
Paspas
Fırça
Peluş
Betsi
Sünger
Toz bezi
Cam silme çekeceği
Yer kazıma aleti
Kürek
Çöp bidonu
Çöp Sepeti
Pedalbin
Merdiven
Kimyasal Temizlik Maddelerini temizlik personellerimiz hangi yerlerde kullanırlar?
Alkol: Bilgisayar, telefon ahizesi, faks cihazı ve televizyon.
Cam İlacı: Tüm cam yüzeyler ve lake boyalı mobilyalar.
.
Mobilya Cilası: Tik ve sair cilalı ahşaptan yapılmış mobilya ve kapılar.
Halı Leke Sökücü: Halı ve kumaş kaplı mobilyalar.
Halı Şam pusu: Halıların yıkanmasında.
Mermer Cilası: Doğal mermer, karo mozaik ve linolyum esaslı sert zemin kaplamalarının cilalanmasında.
Cila Koruyucu: Cilalı sert zeminlerin bakımında.
Kireç Çözücü: Tuvalet, pisuar, lavabo, küvet, banyo teknesi ve çeşmelerde.
Amonyaklı Genel Temizlik Maddesi: Seramik, fayans, kapı kolu, çeşme ve sifon kollarında.
Yağ Çözücü: Mutfaklarda ve sair yağlı mekânlarda.
Sıvı Sabun: El temizliğinde.
Çamaşır Suyu: Lavabo, tuvalet, pisuar temizliğinde.
.
Bulaşık Deterjanı: Toz bezlerinin yıkanmasında
.
Dezenfektan: Kapı pencere kolu, sifon, çeşme, lavabo ve klozetlerde
.
Koku Giderici: Tuvaletlerdeki kötü kokuların bastırılmasında.
Parfüm: Ofis ve yatak odalarındaki, sigara ve nefes kokularının giderilmesinde.
BEBEK DE UYKU DÜZENİ ANNE VE BAKICININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Yeni doğan bebek ihtiyacı olduğu kadar uyur. Yalnız uyku saatleri size uygun olmayabilir. Uyku düzeni oluşana dek sizi biraz üzecek biraz da uykusuz bırakacak. Bu dönemde ona karşı anlayışlı olmanız gerekir. Gündüz çok güzel uyuyup tam sizin uyumak istediğiniz zamanda kalkıp oyun oynamak isteyebilir. Uyku düzeninin oluşması zaman alacaktır.
Bakıcının bebeğinizin rahat uyuması için odasına ve yatağına özen göstermesi gerekir. İyi bir bakıcı bebeğinizin temizliğine rahatlığına ve ışık düzenine dikkat etmelidir. En az iki yaşına gelene dek yastıkta uyutulmaması tavsiye edilmektedir. Yatış konumu olarak hafif eğimli sırtüstü pozisyonu tercih etmeli ayrıca bebeğin durumu bakıcı tarafından sık kontrol edilmelidir. Beslendikten sonra hemen yatırılmamalıdır. Odada toz tutucu eşyalar bulunmamasına dikkat edilmedir. Bebeği bakıcı aşırı sarmamalı Odasını ılık tutmaya ( 20-22 derece en iyisidir)dikkat etmelidir.
BİR BEBEK BAKICISININ YAPMASI GEREKENLER
Bebek bakıcısı çocuğun gelişimi hakkında aileden bilgi alarak bebek bakımına başlamalıdır.
Bebek bakımına başladığı andan itibaren bebeği gözlemlemeli ve gerekirse notlar almalıdır. Bu notları ve konuları aile ile sık sık masaya yatırmalı ve birlikte çözüm aranmalıdır.
Bebek bakıcısı bebek bakımı konusundaki deneyimlerini zaman zaman aileye aktarmalı ve o evde olmadığı zamanlarda nelerin yapılması gerektiğini hatırlatmalıdır. Bu işlem haftada bir olabileceği gibi 15 günde bir de olabilir burada asıl önemli olan bebek bakıcısı ve bebeğin ebeveynlerinin uyum içerisinde bebek bakımında aktif rol oynamaları ve bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilemeleridir.
İyi bir bebek bakıcısı bebek bakımı yaparken çocuğu azarlamamalı ve ona kızmamalıdır. Bebeği azarlamak onun ileride kötü bir ebeveyn olmasına izleri taşımasına sebep olmakta ve genellikle çözümü kızmak ile azarlamak ile yapan ebeveyn olmasını sağlamaktadır. Almanya da yapılan bir araştırmaya göre küçük yaşta iyi bir bakım ve güzel bir eğitim almamış çocuklar ileriki yaşlarında özellikle ergenlikten sonra bu bakımda edindiklerini dışa vurmakta ve olumsuz tavırlar sergilemektirler
.
Bebek bakıcısı bebeğin gelişimin takip etmelidir. Dişlerini el ve ayak parmaklarındaki gelişimi sürekli olarak kontrol etmeli ve bu kritik dönemlerde çocuğa yardım etmelidir. Bebeğin diş çıkarma gibi kritik dönemlerinde sık sık aileye bilgi vermeli ve doktor ile birlikte gelişimini izlemeli ve bunu aileye değiştirmeden aktarmalıdır. Bebeğe verilen herhangi bir ilaç zamanında ve eksiksiz olarak kullanılmalı ve aşıları zamanında ve tam olarak yapılmalıdır. Bunların takibi ve düzenlemesi çoğu zaman bakıcıya aittir zaten iyi bir bakıcı bebeklerin bakımlarında olumlu gelişmeleri görmek için doktora ve aile hekimine sık sık başvurmalı ve akademik yardım ve öneri almalıdır.
İyi bir bebek bakıcısı bebeğin sürekli olarak uyumasını istemeyeceği gibi az uyumasına da izin vermemelidir. Çok uyuyan çocukların gelişimi ve tecrübe edinimi çok az olurken genellikle gündelik hayat içerisinde parklarda oyun oynayarak hava alarak eğitimini tam ve eksiksiz alarak büyüyen bebekler gelişimini kısa sürede tamamlamakta ve kiriktik dönemlerde sorun yaşamamaktadırlar.
İyi bir bebek bakıcısı bebeğin oyuncak seçiminde katkıda bulunmalı ve bebeğin yaş grubuna ve cinsiyetine göre oyuncak seçimi yapmalıdır. Örneğin 0/1 yaş arasında bulunan bir bebek misket ile oynayamayacağı gibi bu yaş aralığındaki çocuktan puzzle ve yapboz yapması da beklenemez. Bebek bakımında oyuncağın etkisi gerçekten büyüktür bu nedenle cinsiyetine göre oyuncak seçimi yapmak cins karakter özelliklerinin daha kolay yerleşmesini sağlamaktadır.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İlaç kullanımı hastanın durumunun düzelmesi ve mevcut rahatsızlığının hayat standardını etkilememesi için gereken bir tedavi metodudur. Burada hasta bakıcının dikkat etmesi gereken nokta ilacın vaktinde ve doktorun tavsiye ettiği ölçüde verilmiş olmasıdır. Bunun aksi yapılırsa tedaviden beklenilen sonucun alınması söz konusu olmayacaktır. İlacın vücudu zorlayıcı bir etkisinin olduğu hasta bakıcı veya hasta tarafından hesap edilirse vaktinde ilaç kullanımının gereksinimi daha iyi anlaşılabilir.
Hasta bakıcı ilaçların bozulup bozulmadığına da dikkat etmesi gerekir. Eğer ilacın renginde bir bozulma varsa veya tortulaşma söz konusu olmuşsa ilacın kullanılmaması gerekir. Bakıcı ilaçların son kullanım tarihlerine dikkat etmelidir. Ayrıca doktorun belirttiği zamana kadar ilaç kullanımına devam edilmesi gerekir. Bakıcı veya hasta doktora danışmadan ilacın bırakılması veya kullanımına ara verilmesi gibi kararlar almamalıdır.
HASTA VE YAŞLIDA BESLENME
Hasta bakıcı tarafından hastanın vücut direncinin iyi olması için hastaya vitamin ve mineral bakımından zengin besinler verilmelidir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu hastaya çok yedirmek değil düzenli ve dengeli bir şekilde yedirmektir bunlara hasta bakıcı tarafından dikkat edilmeli kontrol edilerek öğün aralığı ve tüketilen besinlerinler in vitamin ve mineral bakımından zengin olmasına özen gösterilmelidir. Bu durumda hasta bakıcının doktorun diyet tavsiyelerine uyması gerekir.
Her hastalığın niteliğine göre bir beslenme yöntemi vardır.
Hekimin bu konudaki tavsiye ve uyarılarına dikkat edilerek hastanın beslenmesinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi sağlanmalıdır.
HASTA ODASI NASIL OLMALIDIR
Hasta odasının çok temiz olması gerekir. Ayrıca gürültüden uzak bir yerde olması da önemlidir. Kolay havalandırılabilir ve aydınlık bir oda içerisinde hastanın bakımıhasta bakıcı tarafından daha kolay yapılabilir.
Yaz günlerinde güneşin etkisiyle odanın çok ısınması, hastaya rahatsızlık verebilir. Bu nedenle hasta bakıcı odanın serin tutulmasını sağlamalıdır. Çok sıcak bir odada kalan hastanın ateşinin yükselmesi ve rahatsızlığının artması muhtemeldir. Aynı şekilde çok soğuk bir oda hasta için uygun olmayacaktır.
Hastanın odasının kendisine özel olması gerekir. Bu hem konfor hem de sağlıkaçısından gereklidir. Hastanın mikrop kapmaması için kullandığı malzemeleri başkası kullanmamalıdır. Hasta bakıcının bu konuda dikkatli davranması şarttır.
EVE YARDIMCI BAYAN
Evinizin temizliği için gönderdiğimiz ev hizmetleri temizlik personellerimiz den biz sorumluyuz bu nedenle bünyemize aldığımız personellerin geçmişi ve karakterleri hakkında detaylı bir inceleme yapar daha sonra onları personel olarak tayin ederiz.
Bundan yola çıkarak şunu diyebiliriz “Gözünüz arkada kalmasın Eviniz ve eşyalarınız her şey’den önce bize emanettir… ” Bu güveni verdikten sonra yapacağımız işin kalitesini sizlerin seçmiş olduğu ve görevlendirdiğimiz personelin işi bittiğinde zaten göreceksiniz.
İddia ediyoruz’ki bizden bir yardımcı bayan temin ettikten sonra bir başka firma bir daha aramayacaksınız. Çünkü bizimle bir kez çalıştığınızda bir dahaki sefere gönül rahatlığıyla evinizi eşyalarınızı emanet edip işinize bakabileceksiniz. Siz işinize bakarken ev hizmetleri temizlik personelimiz evinizin her köşesini pırıl pırıl tertemiz edecektir.
HANGİ İŞLER EV HİZMETLERİ SAYILIR
Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, bulaşık yıkama, alışveriş yapma, bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır.
Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde yâda hastane, bakım evi vb. yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır.
BAKICI ÜCRETLERİ BELİRLEME KRİTERLERİ
Bakıcı ücretleri aranan kriterlere ve şehirlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bakıcı ücreti belirlerken il, bakıcı eğitim seviyesi, bakıcı yaşı ve tecrübesi değerleme kriterleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca gündüzlü bakıcı, yatılı bakıcı, yabancı bakıcı, yerli bakıcı gibi kriterlerde ücretlerde değişiklik göstermektedir.
Eğitim Seviyesi/Tecrübe
Çalışma Şekli/Zaman
Uyruk, Yatılı/Gündüzgiller
Bazında Bakıcı Ücret Farklılıkları